Woede over inbeslagname vlees voor minima

Bron: Omroep Brabant Artikel in de krant
Publicatie: zaterdag 27 augustus 2016
Auteur: Sid van der Linden

Woede over inbeslagname vlees voor minima: NVWA vreest risico volksgezondheid

HAAREN – Bij de Stichting Boodschappenbank is zaterdagochtend zeven- tot negenhonderd kilo vlees in beslag genomen. Het vlees zou worden bezorgd bij minderbedeelden. De NVWA spreekt van een groot risico voor de volksgezondheid vanwege het warme weer. Volgens de stichting is er niets mis met het vlees, daarom probeerden vrijwilligers zaterdag met man en macht alsnog vlees te bezorgen.

Joop Lamers wist niet wat hij meemaakte. De voorzitter van de stichting had net vlees opgehaald bij een leverancier in Haaren toen hij rond halftien werd klemgereden door de NVWA en de politie. “Dertig man stonden er ineens. Ik dacht dat ik aangehouden werd, maar het bleek een controle te zijn. Ze hadden ergens gehoord dat het vlees verrot zou zijn.”

Dat is volgens Lamers grote onzin: “De leverancier van het vlees staat zelf ook op de markt in Helmond met hetzelfde vlees. Daar was vandaag ook een controle en daar was het allemaal goed.”

Ongekoeld vervoerd
De NVWA ziet dat anders. De Stichting Boodschappenbank verkoopt vlees via een besloten groep op Facebook. Mensen kunnen daar voor een lagere prijs dan in de supermarkt vlees bestellen. “Bij de levering werd het vlees ongekoeld vervoerd. Bovendien voldeed het vlees niet aan de etiketteringseisen en was onduidelijk wat de houdbaarheid was”, schrijft de NVWA in een verklaring.

“Het risico voor de volksgezondheid werd alleen maar groter door het recente warme weer. Daarom is er ingegrepen.” Bij de Stichting Boodschappenbank werden naast het vlees ook laptops en mobiele telefoons in beslag genomen.

“Ik weet honderd procent zeker dat het vlees goed is”, reageert Lamers op de aantijgingen van de NVWA. De voorzitter heeft zelf aangifte gedaan tegen de politie, die volgens hem de temperatuur van het vlees verkeerd zou hebben gemeten. “De thermometer lag op het dashboard en stond op zeventien graden. Zonder te resetten ging die het vlees in, dat klopt niet.”

Alsnog bezorgen
Lamers en zijn vrijwilligers probeerden zaterdag samen met de leverancier alsnog vlees te verpakken en te bezorgen. “We hebben nu vlees dat de leverancier nog over had. Wij bezorgen in Brabant, Noord-Limburg en Gelderland. Maar voor Noord-Limburg en Gelderland is niet meer genoeg.”

Over stoppen peinst Lamers niet: “Ik stop nooit, ik ga sowieso door. Al is het maar voor de gezinnen.”

De honderden kilo’s die werden meegenomen door de NVWA worden nog onderzocht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag wat de herkomst is van het vlees dat werd verkocht.
Zie hier onder het bij behorende filmpje:
Bekijk hier het interview van Omroep Brabant

Bron: Omroep Brabant Artikel in de krant
Publicatie: maandag 29 augustus 2016
Auteur: Ron Vorstermans

Grote drukte bij stichting na inbeslagname honderden kilo’s vlees: ‘Eén groot gekkenhuis’

HAAREN – Het loopt storm bij de Stichting Boodschappenbank, waar zaterdagochtend zeven- tot negenhonderd kilo vlees voor minderbedeelden in beslag is genomen in Haaren. De bestellingen zijn na alle ophef in erg korte tijd verdubbeld, stelt Joop Lamers, voorzitter van de stichting.

“Het is een groot gekkenhuis, ik heb dit nog nooit meegemaakt”, vertelt Lamers. Zaterdag werd hij klemgereden door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het vlees dat hij vervoerde vormde volgens de NVWA een groot risico voor de volksgezondheid, zeker vanwege het warme weer.

Onzin en onbegrijpelijk, vindt Lamers. De voorzitter zegt dat het in beslag genomen vlees diezelfde dag nog op de markt is verkocht en dat de vervoerstemperatuur geheel in orde was.

Meer en grote bestellingen
Lamers gaat daarom door waar hij mee bezig was: vlees verkopen via een besloten groep op Facebook voor een lagere prijs dan in de supermarkt. Daarmee heeft hij het nu drukker dan ooit.

Op zondagavond acht uur plaatste de voorzitter een berichtje op Facebook met het aanbod voor die week, een uur later dan gebruikelijk. “Al gauw hadden we honderd bestellingen binnen. Normaal zouden dat er ongeveer 45 zijn op een zondagavond.”

De mensen doen ook nog eens grotere bestellingen. Volgens Lamers zijn veel minderbedeelde mensen bang dat ze binnenkort geen vlees meer bij hem kunnen krijgen, dus kopen ze er nu extra veel van.

Woedend
Sinds de inbeslagname heeft hij niets meer van de NVWA vernomen. Hij is woedend, net als de leverancier van het vlees. Samen stappen ze naar de rechter. Maandag overlegt Lamers met zijn advocaat over het plan van aanpak.

“Ik twijfel er niet aan naar de rechter te gaan. Toen ik zag hoe de keuringsdienst stapels hoge kratten met vlees wegreden uit de vrachtwagen, schoten de tranen in mijn ogen”, zegt Lamers. Aan stoppen denkt hij in elk geval niet. “Al moet ik het vlees vanuit België gaan halen, ik blijf gewoon leveren.”

De honderden kilo’s die werden meegenomen door de NVWA worden nog onderzocht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag wat de herkomst is van het vlees dat werd verkocht.

Zie hier onder het bij behorende filmpje:

Bekijk hier het interview van Omroep Brabant vlak na de inbeslagname

Bron: Omroep Gelderland Het artikel in de krant
Publicatie: zaterdag 27 augustus 2016
Auteur: Omroep Gelderland

NVWA neemt vleespakketten van Boodschappenbank in beslag

 ZALTBOMMEL – Instanties hebben zaterdag een einde gemaakt aan het uitdelen van vleespakketten door de Boodschappenbank Gelderland en Noord-Brabant. Zes vrijwilligers stonden op het punt om vleespakketten vanaf een inzamelpunt in Haaren (NB) te verspreiden over 172 mensen die het vlees eerder deze week via Facebook hadden besteld.

‘Wij leveren aan mensen die te maken hebben met schulden, weinig te besteden hebben, maar net 3 of 4 euro leefgeld teveel hebben om in aanmerking te komen voor de Voedselbank’, vertelt voorzitter Joop Lamers uit Zaltbommel, voorzitter van de Boodschappenbank.

Via een Facebookgroep met 4000 leden kan het vlees besteld worden voor 2,50 euro per kilo. De worsten, kippenpoten of speklappen worden volgens Lamers geleverd door een ondernemer die hetzelfde vlees ook verkoopt op de markt.

‘Op donderdag halen we het geld op in enveloppen en op vrijdag maken we de bestellingen klaar.’

Volgens Lamers is er niets mis met het vlees dat verpakt in koeltasjes en in afgeplakte auto’s rondgebracht zou worden.

Volgens de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) is er sprake van een risico voor de volksgezondheid, omdat het vlees ongekoeld vervoerd wordt. Bovendien heeft het vlees niet de juiste etiketten en is het onduidelijk wat de houdbaarheidsdatum is.

‘Het risico werd alleen maar groter door het recente warme weer. Daarom is er zaterdag ingegrepen bij de levering.’

Joop Lamers is boos op de autoriteiten. ‘Ik denk dat ze wel met honderd mensen actief waren vandaag. Het leek wel een razzia. Op verschillende adressen hebben ze invallen gedaan. Telefoon, laptops, administratie, alles is in beslag genomen.’

Volgens Lamers is bovendien de temperatuur van het vlees niet op de juiste manier gemeten. ‘De thermometer stond op 17 toen die het vlees inging. Die hoor je te resetten. Ik heb daar aangifte van gedaan.’

‘172 mensen die vleespakketten hebben besteld, zijn gedupeerd’, zegt de voorzitter van de Boodschappenbank zaterdagavond. ‘Ik ben nu aan het rijden om alsnog vlees te bezorgen.’
Bekijk hier onder het bij behorende filmpje:

Bekijk hier het interview van Omroep Gelderland na de tweede controle NVWA

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: